Rakastetuimmat radiokanavat

Suomalaiset kuuntelevat runsaasti radiota ja erilaisia podcasteja. Radio voi hyvin digiajallakin ja lähetyksiä kuunnellaan autossa, töissä, ravintoloissa ja kotona. Kurkistimme suomalaiseen radion kulutukseen ja keräsimme yhteen kotimaan suosituimmat radiokanavat ikäryhmittäin.

9–24-vuotiaat radion ystävät

Nuorimmat radioiden kuuntelijat kuluttavat noin tunnin päivästä radion äärellä. Junnuryhmä valitsee kanavansa pääasiassa musiikin perusteella; uutisten tai keskusteluohjelmien pariin ei jäädä.

Listojen kärjessä keikkuvat Radio Suomipop, Radio Nova ja NRJ. Suomipopissa nautitaan kotimaisesta musiikista – soittaahan kanava ainoastaan suomalaisia klassikoita ja uusia hittejä. Suomipopin illoissa nuorta yleisöä viihdyttää Juho Keskitalo vieraineen. Pilapuheluiltakaan ei tässä ohjelmassa pääse välttymään.

Radio Nova vetoaa vanhempaankin yleisöön, mutta nuoria kanavassa miellyttää sen rohkeus. Retroperjantai sopii myös mainiosti viikonlopun aloitukseen. Ohjelmassa muistellaan, tai kuvitellaan, VHS-kasettien, Tamagochien ja Speden pelien kulta-aikaa. Ysärimusiikki pauhaa ja parhaiden retrohittien mukana on helppo laulaa.

NRJ on energiaa pursuava kanava, joka sekoittaa sopivasti suomenkielisiä kappaleita ulkomaisiin megahitteihin. Tältä kanavalta nuoriso kuulee uusimmista uutuuksista ja voi nauraa hekottaa NRJ:n aamutähtien Jannen ja Jeren jekkujen parissa. Juontajien pilke silmäkulmassa välittyy pelkän äänenkin perusteella.

25–54-vuotiaat kuuntelijat

Tämä on Suomen eniten radiota kuunteleva ryhmä: jopa 83 prosenttia käänsi radion auki viikon aikana. Radio Suomipop ja Radio Nova toistuvat, mutta mustana hevosena kolmannelle sijalle nousee asenteellinen Radio Rock.

Omaperäinen, itsevarma ja yllättävä radiokanava sisältää runsaasti musiikkia mutta myös sivistymätöntä höpinää pursuavan Korporaatio-ohjelman. Kim Sainion ja Harri Moision tähdittämässä show’ssa kuullaan myös Jone Nikulaa, Klaus Flemmingiä ja Jussi69:iä. Nimensä mukaisesti pääpaino on rokissa ja soittohistoriasta löytyy muun muassa Queenin, Rammsteinin ja Foo Fightersin tuotantoa.

Yli 55-vuotiaat radioveteraanit

Senioritkaan eivät radiota kaihda, vaan päinvastoin edessämme on suurin radion kuuntelijaryhmä. Radion parissa kuluu liki neljä tuntia ja kanaviksi valikoituvat mitä tavallisimmin Yle Radio Suomi ja Radio Nova.

Radio Suomi on läsnäoleva, jo 30 vuoden kypsään ikään ehtinyt kanava, joka tarjoilee kuumimmat uutiset, viihdyttävimmät keskusteluohjelmat ja haastattelut sekä menevää musiikkia eri vuosikymmeniltä.

Kaupallinen radio pitää edelleen pintansa

Radion kuolemaa povattiin netin yleistyessä ja erilaisten suoratoistopalveluiden ja musiikkisovellusten ottaessa ensiaskeliaan. Radion kokonaistavoitettavuus on kuitenkin säilynyt samoissa lukemissa näiden rajapyykkien yli, ja vuonna 2020 radion kuuntelu on yhtä yleistä kuin 2000-luvun alussakin.

Radion suosio perustuu sen monimuotoisuuteen ja muunneltavuuteen. Sisältö on vaihtelevaa, tarjonta runsasta ja kuunteluvälineeksi käy perinteisen fm-radiovastaanottimen lisäksi tietokone, älypuhelin, tabletti ja muut laitteet.

Lisäksi radioyhtiöt osallistavat kuuntelijoita toimintaansa erilaisten sovellusten ja viestipalveluiden avulla. Saatu tieto on arvokasta, ja kertoo, millaista sisältöä kaivataan, mistä pidetään ja mistä ei niin välitetä. Big data ja muu teknologian kehitys on ollut radioalalle suotuisa ja tarjonnut enemmän mahdollisuuksia, kuin etukäteen povattuja uhkia.

a#pull