Radion kuuntelu voi piristää ja rentouttaa, mutta myös opettaa. Erilaiset keskusteluohjelmat avartavat omiakin käsityksiä käsiteltävästä aiheesta, ja tieto lisääntyy monenlaisia podcasteja seuraamalla. Niissä joko radioshow’n juontajat tai kutsuvieraat kertovat kokemuksistaan ja analysoivat muita mielenkiintoisia yhteiskunnan ilmiöitä. Huumoriakaan ei säästellä ja hymy on herkässä.
Kokosimme yhteen muutamia radio-ohjelmia ja podcasteja, joista voit oppia uuden tempun tai pari. Valitse niistä mieleisesi ja kehitä taitojasi!
Ruokapuhetta ja muita herkullisia ohjelmia
Ylen Ruokapuhetta-ohjelma ottaa selvää, mitä koti- ja ulkomaisessa ruokakulttuurissa parhaillaan tapahtuu. Näkemykset ja kokemukset laajentuvat Hanna Jensenin johdolla. Voit esimerkiksi oppia, mitä lautaselle laitettavia antimia luonto tarjoaa ja mitkä ovat tulevan juhannuksen herkullisimmat tarjottavat.
Jos haluat oppia uusia reseptejä, viritä vastaanottimesi Ruokatreffeille. Tiina Lundberg esittelee innostavia ruokalajeja yhdessä kutsuvieraiden kanssa. Opi hyödyntämään soijamaitoa, halloumia ja cashew-pähkinää iänikuisen perunan ja makkarakastikkeen lisäksi. Samalla pääset kurkistamaan vieraiden kotikeittiöihin ja ottamaan mallia muun muassa Anna Puun ja Pipsa Hurmerinnan ruokavaliosta.
Tiedettä ja strategista ajattelua
Valistavat ja opettavat ohjelmat, kuten Kimurantti ja Hyrrä, eivät kuulu ainoastaan lapsille, vaan myös aikuiset voivat kehittää taitojaan radiota kuuntelemalla. Esimerkiksi Mitä nyt tehdään? -ohjelma neuvoi vanhempia kasvatuskysymyksissä jo 1970-luvulla, ja nykypäivään tultaessa asiaohjelmien määrä on moninkertaistunut. Kasvatuksen lisäksi aiheina ovat luovuus, tehokkuus ja strateginen ajattelu.
Absoluuttinen totuus-ohjelma on huumorilla sävytetty noin viiden minuutin tiedesarja, jossa tarkastellaan muun muassa, miten detox-laastarit puhdistavat kehoa ja miksi vaahto laajenee tyhjiössä. Aivot – tärkein pääomasi -ohjelma antaa puolestaan hyviä vinkkejä ja neuvoja aivoterveyden vaalimiseen. Kokeile esimerkiksi käsitöitä, nauti musiikista ja nuku riittävästi.
Päätöksentekoa, kriittistä ajattelua ja riskinottoa voidaan harjoitella muillakin tavoin – jopa kasinopelien avulla. Todennäköisyyksiin perustuvien pelien pelaaminen osoitteessa igame FI nostaa muun muassa valppautta ja haastaa strategista ajattelua. Jos haluat kehittää pelitaitojasi tai kaipaat esimerkiksi pokeri-vinkkejä, kokeile Kärkipari-podcastia. Myös Spotifyssa julkaistava Futucast-podcast sivuaa teemaa Sijoittaminen ja pokerin pelaaminen -jaksossaan.
Historiaa ja kulttuuria
Jos haluat tuntea historiaa tai kulttuuria paremmin, on Yle Areena täynnä mielenkiintoisia sarjoja:
Keskiajan perintö -sarja avaa Seppo Heikkisen johdolla, mitä kulttuuriperintöä meille on keskiajalta jäänyt.
- Sodan alla – ohjelma pureutuu toisen maailmansodan ja Suomen talvisodan taustoihin.
- Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä -sarja kertoo kaiken, mitä koulussa jäi oppimatta.
- Kadonneiden kaupunkien jäljillä -ohjelma syventyy myytteihin ja eri kulttuureiden mielenkiintoisimpiin taruihin.
Kuten huomaat, valinnanvaraa eri aiheista on runsaasti. Valitse itsellesi mielenkiintoinen teema, ja aloita radio-oppiminen!