Ikimuistoiset radioshow’t

Suomalaisella radioviihteellä on pitkät juuret. Maamme ensimmäinen Yleisradion radiolähetys tehtiin vuonna 1926. Radioamatöörejä ja radiolähetyksiä oli toki jo ennen tätä, vaikkakin yksityinen radiotoiminta oli pitkään kiellettyä. 1930-luvun loppupuolella painavat matkaradiot alkoivat yleistyä ja sotavuosina radion merkitys korostui. Kaupallinen radiotoiminta aloitettiin vasta vuonna 1985.

Vaikka radiotekniikka on kehittynyt vuosien varrella, historiaamme mahtuu lukuisia ikimuistoisia radio-ohjelmia, jotka haluamme jakaa kanssasi. Lue alta Suomen suosituimmista radio-ohjelmista 50-luvulta tähän päivään asti. Tunnetko ne kaikki?

Tervetuloa aamukahville

Niilo Tarvajärven tähdittämä Tervetuloa aamukahville oli 1950-luvun suosituimpia radio-ohjelmia. Kyseessä oli viihtyisä sunnuntaiaamun aloitus, jossa vierailivat säännöllisesti sekä Harry Bergströmin kolmikko että sympaattinen, kahvikannu kädessä kulkeva Frida-rouva. Vaihtuvina tähtinä ohjelmassa kuultiin ajan pidettyjä laulavia ja soittavia artisteja. Myös poliitikot ja muut merkittävät henkilöt osallistuivat Tarvajärven luotsaamaan välillä karnevaalimaiseenkin ohjelmaan.

Markus-sedän lastentunti

Markus-setänä tunnettu Markus Rautio oli Suomen ensimmäinen mediapersoona. Mies viihdytti lapsia radiossa joka lauantai ja kasvoi samalla supisuomalaisen radioilmaisun johtotähdeksi. Show lopetettiin vuonna 1956, mutta se ehti 30 vuoden ajan ihastuttaa perheen vanhimpiakin jäseniä ääniteatterillaan.

Persoonallinen ja lempeä hahmo on jäänyt elämään selkeän äänen ja radion perusesiintyjistä erottuvan, vapaamman ilmaisutyylin ansiosta. Ohjelma kylvi modernin lastenkasvatuksen jyviä ja lapset otettiin mukaan ohjelmaan muun muassa kirjeiden välityksellä.

Yölinja

Legendaarisen Pekka Saurin luotsaama, vuosina 1986–2002 toiminut Yölinja oli kontaktiohjelma, jonne kuuntelijat soittivat huolineen. Yön yksinäiset ottivat osaa tähän suosittuun keskusteluohjelmaan, jota Saurin kärsivällinen, analysoiva ääni sävytti. Aiheina toistuivat ihmissuhdeongelmat, riippuvuudet, seksuaalisuus ja rahahuolet.

Edes toistuvat pilapuhelut eivät saaneet kotimaan Freudiamme menettämään rauhallista lähestymistapaansa, joka ohjasti kuuntelijoita lempeästi mutta määrätietoisesti paremman elämän pariin. Ihmiskohtaloita myös seurattiin, kun samat soittajat jakoivat kuulumisiaan muutamien viikkojen välein.

YleX Aamu: Viki ja Köpi

YleX Aamu kirvoittaa Suomen herkullisimmat läpät. Veikeästä aamuohjelmasta on saatu nauttia arkisin klo 6.30–10.00 vuodesta 2003 lähtien. Vaikka juontajat ovat ajan kuluessa vaihtuneet, on ohjelman rento ja rempseä meininki säilynyt. Juuso Myllyrinne ja Mikko ”Peltsi” Peltola aloittivat suomalaisten aamujen piristämisen ja nykyään show’ta vetävät Juuso ”Köpi” Kallio ja Ville ”Viki” Eerikkilä.

Ohjelman ketterä sanaileva tyyli vaikuttaa kuulijoihin kuin energiajuomatölkki. Vauhtia ja naurunröyhähdyksiä tästä ohjelmasta ei puutu. Suosio on noussut jopa radioaaltojen yli lähetysten suoratoiston ansiosta. Esimerkiksi kaksikon juontama, netistä seurattava Naurumaraton-radiolähetys keräsi paitsi suuren summan rahaa hyväntekeväisyyteen, toi myös mukanaan ”Paras ohjelma” -palkinnon Venla-gaalassa.

a#pull